January 30, 2009

Asam Pedas - Ikan Pari



Haaaa... ni salah satu resipi favorite aku jugak. Kalau aku buat asam pedas ni, laju jer aku menghirup kuahnyer mcm minum sup... Hehehe... Ni aku bagi resipi asam pedas ikan pari. Actually banyak ikan lain yg sedap buat asam pedas ni. Ikan kembung pun boleh. But yg paling lazat ikan pari la.. Here we go....

Bahan-bahannya:-
Ikan Pari
Bendi
Cili Mesin
Bawang Merah & Putih (ditumbuk)
Sedikit Belacan (tumbuk sekali ngan bawang)
Garam+Gula
Sedikit kunyit
Air Asam
Serai - diketuk
Bunga Kantan - hiris nipis

Cara-cara Membuatnya:-
1. Tumiskan bawang merah+putih yg telah ditumbuk bersama belacan tadi hingga naik bau. Masukkan jugak serai yg dah diketuk tuh.
2. Masukkan cili mesin (ikut tahap kepedasan masing2).
3. Masukkan garam+gula and sedikit kunyit. Kacau hingga sebati hinga cili tu garing.
4. Bila dah garing, baru jatuhkan air asam dan ikan pari.
5. Biar ianya masak hingga separa mendidih, pastu masukkan bendi.
6. Akhir sekali bila dah masak, tutup api and masukkan bunga kantan yg dihiris nipis. Supaya bau nyer harum.... :)

Siap...!!! And boleh makan...!!!!

January 21, 2009

Cucor & Kuah Kacang


Bahan-bahanya ialah....
Tepung gandum
Bawang merah - potong dadu
Ubi kentang - potong dadu
Kucai
Carrot - dihiris nipis/diparut
Garam
Kunyit
Air

Cara-cara membuatnya :-
1. Masukkan bawang merah, ubi kentang, kucai, carrot yg dah dipotong tu semua dalam satu bekas besar.
2. Masukkan tepung, garam dan kunyit mengikut sukatan sendiri.
3. Masukkan air sejuk(dari peti sejuk), sedikit demi sedikit. Kenapa air sejuk? supaya cucur lepas digoreng ianya rangup... :)
4. Kacau hingga sebati dan tutup. Biarkan lama sedikit. Dalam 1 jam mcm gitu. Lagi dia lama, lagi dia lembut and sedap bila digoreng nanti.
5. Lepas tu goreng la... dan boleh dimakan....

Sesetengah org suka makan cucur ni dgn cili sos jer. Tapi aku selalu buat kuah kacang sikit untuk cicah. Menambahkan selera..hehehe.. Ni resipi kuah kacang simple aku....


Bahan-bahannya ialah....
Kacang tumbuk
Cili mesin
Bawang Putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Air asam
Gula putih&merah
Garam

Cara-cara membuatnya :-
1. Tumis (bwg merah, putih, halia) bahan2 yg ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan biar hingga garing. Juga masukkan sedikit gula putih, ghula merah dan garam secukup rasa.
3. Masukkan air asam dan kacang tumbuk tadi.
4. Kacau hingga sebati dan sedikit pekat.
5. Siap dihidang.... :)

p/s - kalau sesapa yg ada serai kat rumah, leh ketuk je serai tu masukkan masa tumis. Bagi lagi sedap.

January 10, 2009

Sayur Paprik

Hari ni masak sayur paprik jer. Coz nak cpt n senang. Sebab ptg ni lepas Zohor ada appointment. So, bangun pagi, lps kemas2 apa yg patut, trus masok dapor. Dok menong dpn peti sejuk tuh entah brpa lama... hehehe.. sbb x tau nk masak pe. So, nengok syur ada byk lg.. so buat sayur paprik jer la... tgk bahan2 sumer ade. Tapi sorry sesangat sebab x de gambar. Coz, lupa nak amik. Dah habis makan br teringat. Hehehe.. Nxt time kalo ada masak lagi, aku post ler yer... So here the recipe... :)

Bahan-bahannya ialah.....
Carrot
Putik Jagung
Kacang panjang
Bunga kobis
Lada benggala
Ayam - potong kecik2 utk rencah
Sos Tiram
Sos Cili
Cili Mesin
Garam+Gula
Daun Limau Purut
Serai
Bawang Merah (potong bulat)
Bawang Merah+Putih (ditumbuk)

Cara-cara Membuatnya :-
1. Tumiskan bwg merah+putih yg dah ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin. (ikut thp kepedasan masing2 la yer)
3. Bila cili dah garing2 sikit, masukkan ayam. Biarkan hingga ayam tu separa masak.
4. Masukkan garam+gula.
5. Masukkan sos tiram and sos cili sikit...
6. Basuh n koyakkan daun limau purut n masukkan. (kenapa koyak? supaya naik bau)
7. Pastu masukkan semua sayur2 tadi n masukkan air sedikit.
8. Biarkan sayur2 tu sumer masak n empuk. Lebih elok ditutup sekejap. Supaya sayur cepat masak.
9. Kalau sapa yg nk pedas lagi, masukkan cili padi yg dah diketuk dalam 3-4 biji. Ikut selera masing2 gak la yer.
10. Lepas dah agak2 air tu sedikit kering, sayur2 pun dah empuk, tutupkan api dan masukkan bawang merah yg dipotong bulat tadi and gaul2kan.
11. Siap dimasak.... dan hidangkan... :)


Kalau makan dgn tomyam campur lagi sedap..ffuuhh....!!!! Selamat Mencuba...!!!