February 17, 2009

Nasi Tomato

Entah kenapa hari ni teringin sgt nk makan nasi tomato. Lagipun mmg dh lama giler x makan nasi tomato nih. Jadi hari ni aku saja la try resipi mak aku nih. Tp mcm biasa, aku buat ala2 my own style jugak la. Yummy... Sedap dan lemak. Cuba la yer.... Here the recipes.....


Bahan-bahannya ialah...
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Beras
Air
Susu tepung - dibancuh
Tomato Puri
Butter/Minyak sapi
Garam

Cara-cara membuatnya:-
1. Hiris nipis bwg merah, bwg putih & halia.
2. Cairkan butter dan tumiskan hirisan itu bersama dgn kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
3. Masukkan beras yg dah dibasuh bersih dan masukkan air mengikut sukatan beras.
4. Kacau hingga sebati, dan biarkan seketika hingga mendidh.
5. Setelah mendidih, masukkan sedikit susu, tomato puri dan garam.
6. Kacau hingga sebati.
7. Selepas itu, alihkan tumisan tadi ke dalam rice cooker dan masak mcm biasa.
8. Bila dah siap masak, taburkan sedikit daun sup untuk hiasan. Siap dihidang...

Ayam Black Pepper

Actually this recipe was from Mimi. Aku pun sesaja la try resipi ni sebab nampak menarik giler. tapi ni aku buat with my own style la. Maklum la selera lain2.. Hehehe.. Thx for sharing the recipe ni yer Mimi.... :) So here my own recipe.....


Bahan-bahannya ialah....
Ayam
Bawang putih & Merah - ditumbuk
Lada hitam (biji) - ditumbuk
Sos Tiram
Bawang besar - potong bulat
Sedikit Garam
Sedikit rempah sup

Cara-cara membuatnya :-
1. Potong ayam dgn siaz yg sederhana. Basuh bersih2 dan gaulkan bersama garam, sedikit rempah sup dan sedikit sos tiram. Perap ayam seketika, lebih kurang 15-30min.
2. Setelah diperap, goreng ayam tadi separuh masak. Ala2 sedikit garing je.
3. Tumbuk bwg putih, bwg merah bersama lada hitam tadi. Ikut la lada hitam nk byk mana. Lagi byk lagi pedas..lg sedap... :)
4. Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan sos tiram, sedikit garam dan air.
5. Kacau hingga sebati, dan biarkan air tu mendidih.
6. Setelah mendidih, masukkan ayam tadi dan gaul hingga sebati.
7. Biar sehingga masak dan masukkan bawang potong. Gaul sebati.
8. Siap dihidang.....

February 13, 2009

Macaroni with Potato


Bahan-bahannya ialah...
Macaroni
Ubi kentang
Salad - dicincang
Mushroom - dicelur
Oregano
Lada Hitam
Mentega
Serbuk Cheese
Garam

Cara-cara membuatnya :-
1. Rebus macaroni bersama ubi kentang. Masukkan sedikit garam dan minyak.
2. Setelah direbus, ditoskan.
3. Potong ubi kentang dadu2 atau panjang2. (ikut suka)
4. Gaulkan bersama salad, mushroom dan juga serbuk lada hitam, oregano, mentega dan serbuk cheese. Tambahkan garam kalau kurang rasa.
5. Gaul hingga sebati dan siap dihidang.... :)

Laksa

Ni aku tulis resipi laksa aku khas buat Puan Mimi... Hehehehe.... Cuba tau..


Bahan-bahannya ialah...
(Bahan untuk kuah laksa)
Ikan kembung/ikan sadin
Cili mesin
Belacan
Bunga Kantan
Daun Kesum
Asam keping
Garam

(Bahan2 untuk makan bersama)
(Semuanya dihiris nipis)
Telur Rebus
Salad
Timun
Cili Padi
Asam Limau
Bawang
Petis - otak udang

Cara-cara Membuatnya :-

1. Rebus ikan. Bila dah siap rebus, amik isinya sahaja. Bahagian pala ikan kalau nak boleh blander sekali, kalau x, cukup laa isinya sahaja.
2. Tapis air rebusan ikan tu tadi supaya x de tulang. Gunakan air rebusan ikan tu untuk buat kuah laksanya la.
3. Rebus je semua bahan sekali. Air rebusan ikan, kalau x cukup tambah la air biasa. Pastu masukkan isi ikan yg dah diasingkan tadi dan masukkan asam keping.
4. Masukkan cili mesin, ikut la tahap kepedasan masing2.
5. Masukkan sedikit belacan dan garam secukup rasa.
6. Biar hingga mendidih, baru masukkan bunga kantan yg dihiris tadi bersama daun kesum.
7. Lepas tu celur la laksa dengan air panas.
8. Siap dihidang... boleh makan...

Selamat Mencuba yer Mimi.. Kalau jadi nanti pos kat aku semangkok... Hehehe...

Nasi Goreng Tomyam

Ni mmg resipi special yg aku dok korek rahsia resipi ni dari sorang hamba Allah yg mmg aku x kenal pun. Hehehe.. Actually hari tu aku ada pg Tesco Kampar, and makan kat foodcourt dalam tuh. Tiba2 aku terpandang satu menu nih; Nasi Goreng Tomyam. memang sedap pun... So, aku pun tanya la resipinyer. Nasib baik la 'brother' tu x la kedekut sgt. And resipi dia pun simple jer. So, aku dah try tadi..and its delicious..!!! Lets try..... :)


Bahan-bahannya ialah......
Nasi putih
Ayam - dipotong dadu
Bawang merah&putih - ditumbuk
Cili Mesin
Sedikit paste tomyam - 1 sudu besar
Daun limau purut - dihiris nipis
Kacang Panjang - dipotong kecik2
Corrot - dipotong dadu
Sedikit sos cili&tomato
Sedikit kicap
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya :-
1. Tumiskan bawang merah & putih yg telah ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin & sedikit paste tomyam dan biar hingga separa garing dan masukkan daun limau purut.
3. Masukkan ayam, kacang panjang and carrot. Biarkan hingga ayam masak dan kacang&carrot empuk. Masukkan sos cili, sos tomato, sedikit kicap and garam secukup rasa.
4. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan nasi putih dan gaul lagi hingga sebati.
6. Siap dihidang...

February 11, 2009

Tom Yam



Sebelum ni aku pernah post resipi tom yam thailand dari akaq iparku... So, hari ni aku masak tom yam jugak, tapi ni resipi aku sendiri. Actually ni tomyam biasa je. Boleh dikatakan tom yam kung jugak la. Hehehe.. Tapi tomyam ni kekira 2 in 1 la. Sebab, ianya boleh dimakan dgn nasi ataupun dgn mee/bihun/kuetiaw. Sebab rasanya x heavy sgt mcm tomyam thailand tuh. Aku masak ni pun untuk aku makan dgn mee. So, kalau sesapa nak try... siler...siler... :)

Bahan-bahannya ialah....
3 batang serai - diketuk
Cili padi - diketuk
Ayam
Udang
Carrot
Bunga kobis
Putik jagung
Cendawan
Tomato
Bawang besar - potong bulat
Daun limau purut
Paste tomyam - thailand punya yg ada Halal tau..!! (botol purple)
Sedikit kiub ikan bilis
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
Air

Cara-cara membuatnya :-
1. Masukkan air dan biar separa didih, kemudian masukkan ayam, udang, kiub ikan bilis, cili padi dan tomyam paste.
2. Kacau dan biarkan hingga mendidih.
3. Lepas tu masukkan daun limau purut. Koyakkan sikit daun tu dulu supya naik bau.
4. Jatuhkan sayur2 tadi; carrot, bunga kobis and putik jagung. Biar hingga sayur2 tu empuk.
5. Bila dah mendidih dan sayur pun dah empuk, baru masukkan sedikit garam & sedikit sos tiram and jatuhkan pulak cendawan dan bawang potong tadi. Sos tiram tu jgn byk la, kalau masak untuk 3-4 org makan, letak dalam satu setengah sudu besar je. Ia bertujuan untuk pekat dan menambahkan rasa, instead of korang guna pak aji tu kan... :)
6. Biarkan sekejap dan lepas tu tutup api, and masukkan tomato tadi.
7. Kalau nak makan bersama mee, celur la mee, bihun ataupun kuetiaw.
8. Siap dihidang... and makan...!!!!

Have Fun on Your Cooking..!!!!!

February 10, 2009

Sambal Tumis Ikan Bilis & Gulai Lemak Putih Kacang Panjang

Hari ni aku masak menu yg simple giler.... Memandangkan otot2 ku masinh lg sakit2 akibat poco-poco..heheheh... So aku merajinkan diriku untuk masak gak hari ni walaupun badan lemah giler. So menu pada hari ni ialah.....

1. Nasi putih
2. Sambal tumis ikan bilis (Mr. Fiancee's fav)
3. Gulai lemak putih kacang panjang
4. Ikan selar goreng


Sambal tumis ikan bilis

Bahan-bahannya ialah:-
Ikan bilis
Cili mesin
Bawang putih
Bawang Merah
Air asam jawa
Serai
Garam+Gula

Cara-caranya :-
1. Tumiskan bawang putih & merah yg telah ditumbuk bersama serai yg telah diketuk.
2. Setelah naik bau, masukkan cili mesin. (Sapa yg suke pedas, ltak lebih2). Pastu masukkan garam dan gula.. kacau...
3. Biar cili tu masak hingga garing...jgn hangus plak...
4. Pastu masukkan ikan bilis tadi.
5. Bila dah agak2 garing sikit, jatuhkan air asam jawa secukup rasa.
6. Biarkan seketika hingga air asam tu dah masak dan sebati.
7. Potong bawang merah bulat2.. and masukkan selepas dah tutup api. Pastu gaul. Ia bertujuan bawang tu kekal rangup bila dimakan dgn nasi nanti.

(Setengah org suka masukkan bawang potong bulat ni awal2, by the time dh masak nanti, bawang tu dh layu n lembik. Tak syok ler.. Kalau aku suka bawang tu rangup. tapi terpulanglaa pada individu)


***************************

Gulai Lemak Putih Kacang Panjang

Bahan-bahannya ialah :-
Kelapa/santan
Kacang panjang @ buncis
Bawang merah
Sedikit ikan bilis (rencah)

Cara-cara membuatnya :-
1. Tumiskan bawang merah dan ikan bilis tadi. Tapi minyak sikit jer, jgn byk yek.
2. Bila dah naik bau, masukkan kacang panjang @ buncis tu.
3. Lepas tu jatuhkan santan. (ikut la nk buat byk mana)
4. Pastu kacau hingga mendidih dan kacang dah empuk.

Tips: Kalau masak gulai lemak, kene keep on kacau supaya santan tu x pecah minyak. Kalau pecah minyak nmpak kuahnya mcm santan berketul2. Tak cantik n kureng sikit rasanya...


** Nasi putih & ikan selar goreng tu x yah la aku bg resipi yer. Takkan masak nasi ngan goreng ikan pun x tau kot..?? Hahahahaha....!!!! **

Selamat Mencuba..!!!