March 3, 2009

Dalca

Here my mom recipe. Antara resipi turun temurun nih. Hehehe... Tp serious tau, kalau mak buat dalca mmg sedap, dr dulu kini dan selamanya. hehehe.. So dah lama x makan dalca, td mak masak dalca. Aku sempat salin resipi jer. Coz aku masih bz packing. Hehehe... Tp mak dah ajar daa.. Nanti leh la cuba bila dok sendiri nanti... :)
Here the recipe....

Bahan-bahannya ialah....
Kacang dal
Santan
Kacang panjang
Carrot
Ubi kentang
Tomato
Cabai muda
Rempah kari daging
Daging lembu
Bawang merah, bwh putih, halia - ditumbuk
Air asam jawa
Air
Garam
Daun kari
Minyak

Cara Membuatnya :-
1. Rebus dulu daging hingga lembut/empuk. Bila daging dah empuk, masukkan kacang dal, dan biarkan direbus bersama daging tadi hingga empuk jugak.
2. Bila kedua2 bahan tu dah empuk, Bancuhkan rempah kari tadi bersama bhn yg ditumbuk tu dan terus masukkan dan gaulkan hingga sebati.
3. Masukkan ubi kentang dan carrot. Biarkan hingga mendidih dan ubi & carrot pun separuh empuk.
4. Jatuhkan santan, sedikit air asam jawa dan garam. Biarkan ia mendidih.
5. Lepas dan mendidih, masukkan kacang panjang dan cabai muda tadi. Kacau hingga sebati dan masak.
6. Lepas dah siap masak, jatuhkan tomato. kemudian angkat dan ketepikan periuk tu.
7. Panaskan sedikit minyak dalam kuali lain, dan tumiskan bawang merah yh dihiris bersama daun kari hingga naik bau.
8. Kemudian tuangkan minyak tumisan tu ke dalam periuk dalca tadi.
9. Siap dimasak... dan boleh dihidang...


*Ini namanya tumis atas darat. Mak kata lagi sedap buat mcm ni sebab kita masak tu gunakan air rebusan daging n kacang dal. Rasanya akan jadi sedap. Jgn tumis dulu. Sebab nanti rasa dia lain. Dah masak semua, kemudian baru tumis... Rasa nyer mesti waalllaahh...!!!*

Selamat Mencuba... :)