September 15, 2009

Mee Kung Fu


Bahan-bahanya ialah....
Mee kuning/mee sanggul
Telur
Bawang putih - ditumbuk
Mix vege
Fish ball
Udang - buang kulit
Ayam - rebus separuh masak
Tepung jagung
Sos Cili
Sos Tiram
Kicap
Garam

Cara-cara Membuatnya...
1. Goreng mee kosong dengan kicap, sos cili n sos tiram. (Put aside)
2. Tumis bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan air rebusan ayam tadi, ayam, udang dan mix vege. (kalau suka sayur, letak la sayur2 lain mcm carrot, sawi or anything...)
4. Setelah mendidih, jatuhkan fishball dan biarkan seketika.
5. Masukkan tepung jagung yg dah siap dibancuh dgn air panas. Ia bertujuan supaya tepung tidak berketul.
6. Setelah agak pekat dan mendidih.. masukkan putih telur, kacau sedikit dan terus tutup api.
7. Tuangkan kuah ke atas mee goreng kosong tadi.


Selamat Mencuba...!!!!

September 12, 2009

Mee Udang

Ni resipi aku reka sendiri jer. Oleh kerana kepala hotak ni dah pening pikir resipi apa nk buat untuk berbuka... Aku bantai jer la buat Mee Udang ni. Asalnya tengok2 jer Mama Mertua aku masak, tgk mcm simple2 jer. So aku pun try la... Senang je nih... Cuba la yer...


Bahan-bahannya ialah....
Udang
Mee
Cili Mesin
Sos Tomato
Sos Cili
Fish Ball
Taugeh
Bawang putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
Garam
Gula
Air
Telur

Cara-cara membuatnya....
1. Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin mengikut tahap kepedasan yg anda suka. Biarkan ia garing sekejap.
3. Masukkan sos cili dan sos tomato beserta garam dan gula. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan udang dan air. Biarkan hingga mendidih.
5. Setelah mendidih, masukkan taugeh, fish ball dan telur.
6. Hancurkan telur tu supaya kuah nampak lebih pekat.
7. Akhir sekali baru jatuhkan Mee. Setelah mee dimasukkan, gaul hingga sebati selama lebih kurang 3-5 min jer. Pastu terus tutup api.
8. Terus dihidang dan makan ketika masih panas. Kalau boleh jgn lambat hidang, tkot kuah mee tu akan meresap n mee kembang... ;)

Tips :- Kalau rasa nk hidang lambat atau nak buat untuk open house ker, masak kuah asing. Mee tu celur kemudian. So lewat makan pun x pe...

Selamat Mencuba...

Black Pepper Chicken Chop

This is the recipe that I've modified a bit. Saja jer nak cuba2, but I just done it with my own version la. So, cuba2 la yer. Senang jer buatnyer. Sedaapp..... :)



Bahan-bahannya ialah....
Ayam (kerat 6) - ikutlah untuk hidangan brpa org. 1 kerat, 1 hidang
Bawang Putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Sos cili
Sos Tiram
Serbuk Lada hitam
Olive Oil
Garam
Gula

Cara-cara membuatnya...
1. Cuci ayam sebersihnya dan toskan.
2. Masukkan bawang dan halia yg dah ditumbuk tadi ke dalam bekas ayam bersama dengan sos cili, sos tiram, olive oil dan sedikit garam dan gula.
3. Gaul hingga sebati dan perapkan semalaman..
4. Esoknya, boleh terus dibakar dengan api pelahan dan sedikit minyak zaitun.
5. Alih2kan ayam. Masak lebih kurang 15-25min. Biar lama sikit pun x per, supaya bahagian dalam ayam betul2 masak.
6. Setelah ayam siap dihidang, baki sos perapan tadi tu boleh dibuat black pepper sos.
7. Masukkan lebihan perapan tadi ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air kalau nk sos lebih.
8. Masukkan sedikit garam, dan tambahkan lagi lada hitam yg ditumbuk. Biar kasar sikit pun x pe, supaya terasa pedas lada tu sikit.
9. Kemudiankan letakkan sedikit tepung supaya kuah menjadi sedikit pekat.
10. Kemudian kuah black pepper td dituangkan di atas ayam yg dah dibakar tadi.
11. Siap dihidang...
12. Untuk hidangan sampingan boleh la goreng french fries dan buat laa coeslow sikit. Ikut selera masing2 la yer...

Selamat Mencuba... :)

September 8, 2009

Fettuccini Carbonara



Bahan-bahannya ialah....
Fettuccini - mee yg mcm spaghetti tp lebar sikit.
Button Mushroom
Campbell Soup (mushroom)
Fresh Milk
Oregano
France Herbs
Bawang putih
Butter
Olive Oil

Cara-cara membuatnya....
1. Rebus fettucini hingga lembut bersama sedikit butter supaya x melekat.
2. Cincang bawang putih dan tumis bersama olive oil hingga naik bau.
3. Masukkan sup campbell, sedikit fresh milk dan biarkan ia mendidih.
4. Masukkan button mushroom yg dah dihiris.
5. Masukkan sedikit garam, oregano and france herbs.
6. Bagi yg nak pedas, boleh taburkan sedikit serbuk lada hitam.
7. Tuangkan kuah carbonara ni diatas fettucinni dan siap dihidang.

September 4, 2009

Nasi Lemak Kukus

Ni resipi sendiri2 cuba ni. Hari tu teringin nak makan nasi lemak kukus. So, cuba2 la cari resipi kat intenet and try la. Tak sangka jadi plak.. So, cuba la yek... Tp sorry la x de gambar, lupa plak nak amik.... ;)

Bahan-bahannya ialah....

Beras
Santan pekat
Daun Pandan
Halia - dihiris nipis
Garam secukup rasa
Sedikit gula

Cara-cara membuatnya....
1. Basuh dan rendam beras tu lebih kurang 2-3 jam. Sebab nak kasi beras tu memanjang sikit supaya nanti lepas dikukus nampak cantik.
2. Didihkan air dalam periuk pengukus and Kukus beras tu dlm 20 minit, agak2 beras separuh masak and nampak kering.
3. Lepas tu, keluarkan beras dari pengukus td dan rendam dengan air. Biarkan dia rendam smpai beras tu dah sejuk sikit.
4. Lepas tu kukus sekali lagi beras tadi lebih kurang 10 minit.
5. Keluarkan beras tadi dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan gula serta hirisan halia.
6. Biar sekejap dlm 10 minit. Sebab nak kasi santan tu menyerap masuk dalam beras.
7. Last sekali, kukus sekali lagi nasi dan letakkan daun pandan hingga nasi masak....
8. Siap dihidang.... paling sedap kalau mkn ngan rendang ayam... ;)

SELAMAT MENCUBA...!!!!!