July 17, 2013

Puding Caramel

Ianya dikenali juga sebagai Puding Gula Hangus. Dah lama gila x buat puding ni. Macam biasala.. bila masuk bulan puasa baru laa tergedik2 nk buat sendiri kan. Hehehe..

Jom try..!!



Bahan-bahannya ialah..

1 cawan Gula putih - untuk gula hangus
3 sb gula putih - untuk puding
5 biji telur
400ml susu segar / susu cair
2 sk Esen Vanila

Cara-cara menyediakannya..

(Untuk Gula Hangus - Topping)
1. Panaskan periuk yg x melekat dan masukkan gula.
2. Kacau hingga gula berubah ke warna keperangan. Macam ala2 hangus tu.
3. Setelah itu tutup api dan terus masukkan gula hangus tadi ke dalam loyang.
4. Biarkan seketika hingga sejuk.

(Untuk puding)
1. Pukul telur bersama susu esen vanila dan gula hingga sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang tadi.

Setelah itu panas kukus puding tersebut dalam 30-45 minit.
Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA..!!!


No comments: