July 23, 2013

Set Nasi Tomato + Ayam Masak Merah



Nasi Tomato

Bahan-Bahan 
3 1/2 pot Beras - cuci bersih dan toskan
2 biji Bawang Merah - 1 biji Dikisar & 1 biji hiris nipis
5ulas Bawang Putih - Dikisar
1 inci Halia - Dikisar
1 1/2 cawan Susu Segar
1 tin kecil tomato puri
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Butter
1 sk Garam
Air

Cara-Cara 
1. Panaskan periuk nasi tu saja, kemudian cairkan butter.
2. Tumis bahan yg dikisar tadi bersama bawang yg dihiris nipis, bunga lawang dan kulit kayu  manis.
3. Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan susu dan tomato puri. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Kemudian angkat periuk nasi dan masukkan ke dalam rice cooker tadi.
6. Masukkan beras bersama air mengikut sukatan.
7. Kalau ada daun pandan, boleh bubuh sekali untuk bagi wangi.
8. Gaulkan beras tadi hingga sebati dan biarkan ia masak seperti biasa.
9. Tapi kena selalu tgk nasi ni from time to time, x bole tinggal mcm masak nasi biasa tu.
10. Bila nasi dah masak dan kering mcm biasa, gaul dan gemburkan nasi. SIAP..!!

Ayam Masak Merah

Untuk resipi ayam masak merah sila click sini yer.
Resipi Ayam Masak Merah


July 18, 2013

Soto

Ini kali aku buat sup soto bersama nasi impit. Tapi sesapa yg suka nk makan bersama bihun, boleh jugak celurkan bihun dan makan dengan sup soto ni.
Lets try my recipes below...



Bahan-bahannya ialah...

Nasi Impit - direbus seperti biasa
Ayam - rebus bahagian isi dan carikkan
Sebatang carrot -  potong panjang2
Rempah sup soto - Saya guna jenama Mak Siti
Daun sup & Daun Bawang - hiris nipis
Garam secukup rasa
3-4 ulas Bawang putih - dikisar
1 biji Bawang Merah - dikisar
1/2 inci Halia - dikisar
Bunga Lawang
Kulit kayu manis
1 ketul kiub parti ayam
Sohoon - digoreng

Cara-cara menyediakannya..

1. Rebuskan air didalam periuk, masukkan bahan yg telah dikisar tadi bersama bunga lawang dan kulit kayu manis, dan masukkan juga carrot sekali.
2. Masukkan rempah sup soto mengikut sukatan air masing2. Kalau buat banyak, lebihkan sedikit rempah tu.
3. Masukkan juga kiub ayam, dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan sehingga mendidihh
4. Setelah mendidih dan carrot juga telah empuk, boleh tutupkan api dan taburkan daun sup tadi.

Untuk Cili/Sambal Kicap..

Cili Mesin
Cili Api
Perahan limau kasturi/lemon
Garam
Gula merah
Kicap Pekat
*Kisar kesemua bahan diatas*


Untuk menghidang..
Nasi impit dipotong dadu seperti biasa. Taburkan ayam yg dicarikkan tadi.
Taburkan juga sohon goreng dan Hidanglah bersama sup soto tadi panas2.
Jika anda nak pedas, boleh bubuh cili kicap mengikut tahap kepedasan masing2.
Sedap juga dimakan bersama Pegedel Daging. Untuk resipi pegedel, sila click link ini --> Pegedel Daging


Siaplah untuk dihidang dan dimakan...
Selamat Mencuba...


July 17, 2013

Puding Caramel

Ianya dikenali juga sebagai Puding Gula Hangus. Dah lama gila x buat puding ni. Macam biasala.. bila masuk bulan puasa baru laa tergedik2 nk buat sendiri kan. Hehehe..

Jom try..!!



Bahan-bahannya ialah..

1 cawan Gula putih - untuk gula hangus
3 sb gula putih - untuk puding
5 biji telur
400ml susu segar / susu cair
2 sk Esen Vanila

Cara-cara menyediakannya..

(Untuk Gula Hangus - Topping)
1. Panaskan periuk yg x melekat dan masukkan gula.
2. Kacau hingga gula berubah ke warna keperangan. Macam ala2 hangus tu.
3. Setelah itu tutup api dan terus masukkan gula hangus tadi ke dalam loyang.
4. Biarkan seketika hingga sejuk.

(Untuk puding)
1. Pukul telur bersama susu esen vanila dan gula hingga sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang tadi.

Setelah itu panas kukus puding tersebut dalam 30-45 minit.
Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA..!!!


Kebab Daging Black Pepper

Untuk menu berbuka hari  ni aku dok teringin kebab yg sedap.. Dok menggali gak la resipi from website and ask around from kengkawan mana yg penah buat kebab. Macam2 gak infos dapat dari diorang. End up aku buat sendiri cara aku. Just take the ideas here and there jer la..

So, here the recipes. Cepat senang and mudah untuk disediakan. Cubalaa... :)

Kebab Daging : Pita Style


(Sukatan dibawah untuk 4-6 org makan)
Bahan-bahanya ialah..

Sebungkus Daging cincang (sy pakai jenama Ramlee)
2 biji Bawang besar - potong dadu
5 ulas Bawang putih - Cincang lumat
3 sb Serbuk lada hitam - ikut tahap kepedasan masing2
1/2 biji lada benggali hijau & merah - potong dadu
3 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
Garam secukup rasa
2 sb rempah sup
Sedikit olive oil
Sedikit butter - untuk grill

Daun salad
Cili Sos
Mayonis
Roti Pita / Paratha

Cara-cara menyediakannya..
1. Basuh daging cincang dan toskan hingga kering.
2. Gaulkan kesemua bahan diatas bersama daging hingga sebati dan perap kan untuk beberapa jam.

Ini bahan2 setelah digaul rata dan sedia untuk diperap.

3. Setelah diperap, panaskan pan/kuali leper dengan sapukan sedikit butter dan grill adunan tadi sedikit demi sedikit. Biarkan ia dibakar hingga daging garing.
4. Selepas bahan telah di masak ala grill, boleh sediakan dengan apa2 jenis roti/wrapper ikut kesukaan masing2.
5. Saya memilih menghidangkan menggunakan roti pita, roti wholemeal dan roti paratha. (Bakar sedikit roti tersebut dengan butter supaya dia lembut).
6. Untuk roti pita, kerat kepada 2 bahagian, dan masukkan salad dan daging kebab tadi di celah poketnya dan lerakkan cili sos dan mayonis diatas. Boleh tambahkan hirisan tomato, kobis atau sayuran lain jika anda suka.
7. Untuk roti paratha - saya sediakan secara wrap. Bakar dulu paratha bersama sedikit butter, kemudian boleh letakkan bahan tadi dan balut.

Kebab Daging : Wrap Style

Siap untuk dihidang dan dimakan..!!!!

SELAMAT MENCUBA...!!!!