October 19, 2016

Ayam Percik




Bahan-bahan..

Ayam
Serai
Lengkuas
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Cili kering
Santan
Garam
Gula
Kunyit
Serbuk Lada Sulah

Cara Memasak..

1. Lumur ayam tu dgn garam, kunyit dan serbuk lada sulah.. ketepikan..
2. Blend segala bawang merah, bwh putih, halia, lengkuas, cili kering. CIli kering tu ikut suka selera masing2 la.. kalau nk pedas.. boh la lebih yer.
3. So nk masak ni kene ada 2 stove.. untuk senang la.. kalau ada 1 je pun x pe.. hehe..
4. Stove yg pertama, panaskan pan yg x melekat tu.. boh minyak sikit.. n bakar2 kan ayam tu hingga masak dalam n sedikit garing.
5. Stove kedua.. sambil ayam tu nk masak, panaskan periuk dgn sedikit minyak..
6. Tumis bahan2 yg dh dikisar td.. dan masukkan serai yg dh diketuk. BIar hingga naik bau dan sambal garing.
7. Dah nmpk sedikit garing.. masukkan garam, gula and santan. Kacau hingga sebati dan siap.
8. Balik semua ke ayam bakar td tu.. bila aya dh btol2 masak.. di pan yg sama.. tuangkan kuah tadi di atas ayam.. Balik2 kan ayam tu sehingga smua kuah tu melaputi ayam tersebut. kalau nk kering.. bakar lama sikit.

SIAP..!!!

No comments: