Bahan-bahannya...
Mee kuning - dicelur
Daging - direbus dan simpan air rebusan
Kuah kacang - ni aku bancuh kuah kacang segera.. bancuh dlm 1cawan je
Telur - direbus
Taugeh - dicelur
Sawi - dicelur
Cili boh
Sos tomato
Garam
Gula
Minyak
Daun bawang*
Bawang Goreng*
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis *
Bahan utk di kisar..
Bwg merah
Bwg putih
Halia
Cara2 masak...
1. Panaskan minyak dan
tumiskan bahan2 yg di kisar td hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh.. ikut
suka kalau nk pedas boh lbh.
3. Biarkan hingga cili
garing.. sambil tu masuk garam gula..
4. Bila cili dah garing n
pecah minyak.. bubuh sos tomato.. agak2 ikut selera sendiri ye..
5. Lps tu masuk kan daging
yg dh direbus td.. tp jgn semua.. tinggalkan sikit utk dibuat hiasan nanti.
6. Masukkan air rebusan
dgg.. pastu masukkan sekali kuah kacang yg dh siap bancuh td.
7. Kalau air rebusan x
ckop.. nk lebih kuah.. masukkan air biasa..
8. Kacau bhn bg rata.. dan
biarkan dia mendidih...
9. Dia akan jd pekat sendiri
dgn kehadiran kuah kacang n sos tu.. so x yah tmbah apa2 yg lain utk bg kuah
pekat...
Utk hidangan...
Sediakan mee td di dalam
mangkuk, taburkan taugeh dan sawi.
Kemudian tuangkan kuah yg
dah siap dimasak tadi.
Sebagai hiasan, taburkan
daging yg dah dicarik tadi, tauhu, dan susun potongan telur rebus tu..
Kalau ada daun bwg n bwg
goreng.. taburkan je la kat atas kasi cantik...
Bahang yg bertanda * tu
sebenarnya optional.. kalau tak ada x pe.. :)
Selamat Mencuba..!!!!
No comments:
Post a Comment