June 29, 2008
Kerabu....
Ha...ni resipe mak aku...kerabu ulam... Tapi kerabu ni kerabu mentah yg x bermasak. So, kalau dh buat kene terus makan ngan nasi... Tak sedap kalau simpan2.
So..here the recipe...
Bahan-bahannya ialah:-
Kacang botol.kelisa - dipotong nipis
Daun selom
Daun pegaga
Kacang panjang - dihiris nipis
Sekuntum bunga kantan - dihiris nipis
bawang merah - hiris nipis(ptg bulat)
Limau nipis/kasturi - lagi sedap pakai limau nipis.
Bahan2 untuk sambal:-
kelapa yg dah diparut
sedikit cabai masak+cili padi
sedikit bawang merah
sedikit garam
garam secukup rasa
Bahan untuk sambal ni semua kene tumbuk dulu sehingga separuh lumat.
Dah siap ditumbuk gaulkan dengan semua ulam-ulaman yg dah dihiris dan dipotong tadi.
Perah sedikit asam limau tadi dan masukkan bawang merah yg dh dipotong bulat.
Gaul hingga sebati dan sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment