October 19, 2016

Ayam Percik




Bahan-bahan..

Ayam
Serai
Lengkuas
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Cili kering
Santan
Garam
Gula
Kunyit
Serbuk Lada Sulah

Cara Memasak..

1. Lumur ayam tu dgn garam, kunyit dan serbuk lada sulah.. ketepikan..
2. Blend segala bawang merah, bwh putih, halia, lengkuas, cili kering. CIli kering tu ikut suka selera masing2 la.. kalau nk pedas.. boh la lebih yer.
3. So nk masak ni kene ada 2 stove.. untuk senang la.. kalau ada 1 je pun x pe.. hehe..
4. Stove yg pertama, panaskan pan yg x melekat tu.. boh minyak sikit.. n bakar2 kan ayam tu hingga masak dalam n sedikit garing.
5. Stove kedua.. sambil ayam tu nk masak, panaskan periuk dgn sedikit minyak..
6. Tumis bahan2 yg dh dikisar td.. dan masukkan serai yg dh diketuk. BIar hingga naik bau dan sambal garing.
7. Dah nmpk sedikit garing.. masukkan garam, gula and santan. Kacau hingga sebati dan siap.
8. Balik semua ke ayam bakar td tu.. bila aya dh btol2 masak.. di pan yg sama.. tuangkan kuah tadi di atas ayam.. Balik2 kan ayam tu sehingga smua kuah tu melaputi ayam tersebut. kalau nk kering.. bakar lama sikit.

SIAP..!!!

Ayam Hitam Special ala Zyz

Baiklah.. awal2 nk sorry dulu sebab x sempat nk amik gambar. Serious terlupa.. hehe..
Insyallah next time kalau hakaq masak lagi resipi ni akak update kan gambar nyer yer..

Amik resipi dulu lah yer... hehe.. :)

Bahan-bahannya..

*Perap dulu ayam sekejap dalam 30min - sejam. 
Bahan perapan bersama ayam :
Ayam
Jintan Manis
Rempah Sup
Garam
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Kicap Pekat

Bahan2 untuk dikisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia

Bahan2 lain
Serai - diketuk
Bawang besar - potong bulat
Kicap manis
Minyak
Bunga Lawang
Kulit kayu manis
Daun kari

Cara2 Masak..
1. Panaskan minyak dan campakkan dulu daun kari bagi naik bau.. kemudian masukkan ayam dan goreng bersama..(untuk wangi). Goreng hingga masak dan garing tapi jgn over cooked yer.. Kemudian angkat ayam dan sebelahkan. Kalau lebihan minyak td banyak.. buangkan sedikit yer. Guna sikit je untuk tumisan.
2. Tumiskan bahan2 yg dikisar tadi.. bersama serai yg dah diketuk dan bunga lawang serta kulit kayu manis hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan ayam tadi dan gaul hingga sebati.. Bagi sesiapa yg nk ada kuah sikit.. tambahkan secawan air.. kalau nk kering.. biarkan saja begitu..
4. Tuangkan kicap manis dan gaul lagi.Masa ni try la rasa2.. kalau kurang rasa rempah tu.. masuk kan sikit rempah sup tu dan gaulkan.. Bubuh dalam sesudu je ok. jgn byk..
5. Bila dah gaul sebati, masukkan bawang potong bulat td dan gaulkan hingga bahan2 sebati dan betul2 masak.

Siap untuk dimakan bersama nasi panas!!

Bagi hakaq.. .lauk ni satu je dah cukup mkn dgn nasi putih panas2.. x payah bergabung dgn lauk2 lain.. Yg ni x bergabung pun dia meletoopp... hehehe.. Cuba jangan x cuba.. Gambar nanti hakaq up ekk..

Mee Kuah Daging

Just a simple recipe from my own.. Mengenangkan daging korban dok tergolek2 dalam fridge tu ha.. so terjadilah resipi ini.... SIla lah mencuba yer.. :)






Bahan-bahannya...

Mee kuning - dicelur
Daging - direbus dan simpan air rebusan
Kuah kacang - ni aku bancuh kuah kacang segera.. bancuh dlm 1cawan je
Telur - direbus
Taugeh - dicelur
Sawi - dicelur
Cili boh
Sos tomato
Garam
Gula
Minyak
Daun bawang*
Bawang Goreng*
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis *

Bahan utk di kisar..
Bwg merah
Bwg putih
Halia

Cara2 masak...
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg di kisar td hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh.. ikut suka kalau nk pedas boh lbh.
3. Biarkan hingga cili garing.. sambil tu masuk garam gula..
4. Bila cili dah garing n pecah minyak.. bubuh sos tomato.. agak2 ikut selera sendiri ye..
5. Lps tu masuk kan daging yg dh direbus td.. tp jgn semua.. tinggalkan sikit utk dibuat hiasan nanti.
6. Masukkan air rebusan dgg.. pastu masukkan sekali kuah kacang yg dh siap bancuh td.
7. Kalau air rebusan x ckop.. nk lebih kuah.. masukkan air biasa..
8. Kacau bhn bg rata.. dan biarkan dia mendidih...
9. Dia akan jd pekat sendiri dgn kehadiran kuah kacang n sos tu.. so x yah tmbah apa2 yg lain utk bg kuah pekat...

Utk hidangan...
Sediakan mee td di dalam mangkuk, taburkan taugeh dan sawi.
Kemudian tuangkan kuah yg dah siap dimasak tadi.
Sebagai hiasan, taburkan daging yg dah dicarik tadi, tauhu, dan susun potongan telur rebus tu..
Kalau ada daun bwg n bwg goreng.. taburkan je la kat atas kasi cantik...
Bahang yg bertanda * tu sebenarnya optional.. kalau tak ada x pe.. :)

Selamat Mencuba..!!!!

June 23, 2016

Ayam Goreng Rempah



Bahan-bahan nya..

Ayam
Serai *
Bawang Merah *
Bawang Putih *
Halia *
Jintan Manis *
Daun limau purut - hiris nipis
Rempah Kari Ayam/Daging
Garam
Kunyit
Daun Kari

Cara-caranya...

1. Basuh ayamn tu  bersih2 dan toskan. Ayam kene keringkan air dia sbb nt nk kene perap.
2. Blend bahan2 yang bertanda *
3. Bila ayam dh keing dan x berair lagi, masukkan bahan2 yg dah di blend td bersama garam kunyit, rempah dan daun limau purut
4. Gaul semua bahan2 tu bg rata dan sebati. Make sure kene pada semua bahagian ayam tu.
5. Perap lah ayam tu dalam 15-30 min. Tapi kalau lagi lama lagi sedap.
6. Masa untuk menggoreng - Panaskan api dengan minyak.. agak2 la nk byk mana. x payah deep fry sgt pun x pe.
7. Bila minyak dh panas, Campakkan daun kari tadi dan goreng2 kan dia hingga naik bau je.
8. Lepas tu bole lah masukkan ayam td. Guna api sederhana je menggoreng dan goreng la lama sikit hingga ayam garing.
9. Last sekali.. bila dah angkat ayam tu.. dkt kuali tu still ada serdak2 goreng tu kan.. haa.. cedok pelan2.. toskan guna penapis santan tu.. lepastu taburkan atas ayam tadi.

SIAP..!!! Selamat Mencuba u oollss..!! 

Meatball with Black Pepper Sauce

Ini resipi western yg paling simple jugak.
Bahan senang nk cari and senang di buat. Untuk yg bujang2 tu, yg malas nk masak yang renyah2.. yg ni pun bole.. kenyang dow mkn nih.. hehe..



Ok, untuk Meatball, saya suka beli jenama Ramly. Sebab isi daging dia padat.
So meatball tu td basuh bersih2 dan ditoskan.

Kemudian panaskan pan.. boh olive oil.. grill her meatball tu.. Tengah2 grill tu, taburkan sedikit oregano untuk perasa. Kalau x de olive oil tu, pakai butter pun x pe.

Agak2 dah garing and masak,, angkat la.. ok dah la tu.

Ni resipi untuk Black Pepper Sauce...

Bahan-bahan..

Serbuk lada hitam kasar (or bole tumbuk snediri lada hitam yg biji2 tu)
1 kiub parti ayam
Tepung jagung (dibancuh dgn air)
2 Sudu butter
Air
Garam
Kicap pekat

Cara-cara...
1. cairkan butter
2. masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam dan air
3. kacau hingga sebati
4. masukkan tepung jagung yg dh siap dibancuh tadi dan sedikit kicap pekat utk bg kaler hitam2 sikit
5. Siap

June 21, 2016

Roti Jala .. Kuah Manis .. Kari Ayam

Haa.. moh cuba buat roti jala yg simple dan cepat ni. Buat2 minum ptg..

Untuk makan bersama roti jala ni.. selalunya kita akan makan dengan Kari Ayam, Kuah Durian atau pun kuah manis. Resipi nk buat kuah manis ada dibawah. Tp kuah durian dan kari ayam.. nanti hakaq share di post yg lain yer..

Bahan-bahan untuk Roti Jala.

2 cawan tepung gandum
Pewarna kuning (jika x ada.. bubuh la kunyit sikit..
Secubit Garam
1 Biji Telur
Air

Cara-cara..
1. Blend semua bahan2 di atas hingga sebati
2. Kemudian biarkan sekejap dlm 10-15 min supaya tepung tu mesra dan kembang.
3. Ambil pan (kuali leper) panaskan minyak sedikit je.. sbb kita cuma bakar2 dia je.. dan minyak tu nanti bole ditambah sikit demi sikit semasa proses menjala tu nanti.
4. Bila pan dah panas.. gunalah acuan roti jala (yg kaler kuning seperti gamabr Mr. Google di bawah tu).



Lepas tu.. sila lah menjala.. kalau pan tu bulat.. pusing2 kan la mengayakan jalaan tu..
Bakar tu dgn api sederhana.. dan biarkan dia sedikit garing.
Kemudian anda buat lah mengikit citarasa sendiri.. Nak gulungkan dia ke.. Nak lipat2 saja ke.
Kalau saya buat sperti di bawah ni..
Siap!
Selamat Mencuba yer... :)



---------------------------------------------
Untuk kuah manis.. resipinya dibawah ni yer. Sorry x de gambar kuah manis.. lupa nk snap.. hehe..

Kuah Manis

Air
Santan
Gula Kabung
Gula Manis
Garam
Tepung jagung (dibancuh dgn air)

Cara-cara..
1. Rebuskan gula kabung tu di dalam air sehingga dia larut.
2. Bila dh larut dan dah x berketul, masukkan santan, secubit garam dan gula putih.
3. Gula putih tu ikut tahap kemanisan kita nk la. Tapi jgn byk sgt sbb gula kabung tu pun manis jugak.
4. Kacau hingga sebati.. kemudiankan masukkan tepung jagung td,.. utuk tujuakkepekatan. Terpulang jugak anda nk pekat mcm mana..
5. Kacau lg hingga sebati dan tidak berketul. Pastikan kuah tu pekat2 sikit dan likat.
SIAP..!!!

I'm BACK... Finally...

I am BACK..!!! 

Fuuhh.. berabuk blog ni ha.. punya lama x di-update.

Eh.. tp jgn igt i ollss x update respi i oolls x masak hokay.. Hakaq masak jer.. tp semenjak anak 2 org ni.. mmg time constrain sikit laa... Pindah randah laa.. itu ini.. byk la perkara2 yg berlaku sepanjang ketiadaan Update ni ha.. 

Insyallah in the next few days i ollss akan sambung balik UP resipi2 mengancam i ollss... 

Daaa..

July 23, 2013

Set Nasi Tomato + Ayam Masak Merah



Nasi Tomato

Bahan-Bahan 
3 1/2 pot Beras - cuci bersih dan toskan
2 biji Bawang Merah - 1 biji Dikisar & 1 biji hiris nipis
5ulas Bawang Putih - Dikisar
1 inci Halia - Dikisar
1 1/2 cawan Susu Segar
1 tin kecil tomato puri
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Butter
1 sk Garam
Air

Cara-Cara 
1. Panaskan periuk nasi tu saja, kemudian cairkan butter.
2. Tumis bahan yg dikisar tadi bersama bawang yg dihiris nipis, bunga lawang dan kulit kayu  manis.
3. Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan susu dan tomato puri. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Kemudian angkat periuk nasi dan masukkan ke dalam rice cooker tadi.
6. Masukkan beras bersama air mengikut sukatan.
7. Kalau ada daun pandan, boleh bubuh sekali untuk bagi wangi.
8. Gaulkan beras tadi hingga sebati dan biarkan ia masak seperti biasa.
9. Tapi kena selalu tgk nasi ni from time to time, x bole tinggal mcm masak nasi biasa tu.
10. Bila nasi dah masak dan kering mcm biasa, gaul dan gemburkan nasi. SIAP..!!

Ayam Masak Merah

Untuk resipi ayam masak merah sila click sini yer.
Resipi Ayam Masak Merah


July 18, 2013

Soto

Ini kali aku buat sup soto bersama nasi impit. Tapi sesapa yg suka nk makan bersama bihun, boleh jugak celurkan bihun dan makan dengan sup soto ni.
Lets try my recipes below...



Bahan-bahannya ialah...

Nasi Impit - direbus seperti biasa
Ayam - rebus bahagian isi dan carikkan
Sebatang carrot -  potong panjang2
Rempah sup soto - Saya guna jenama Mak Siti
Daun sup & Daun Bawang - hiris nipis
Garam secukup rasa
3-4 ulas Bawang putih - dikisar
1 biji Bawang Merah - dikisar
1/2 inci Halia - dikisar
Bunga Lawang
Kulit kayu manis
1 ketul kiub parti ayam
Sohoon - digoreng

Cara-cara menyediakannya..

1. Rebuskan air didalam periuk, masukkan bahan yg telah dikisar tadi bersama bunga lawang dan kulit kayu manis, dan masukkan juga carrot sekali.
2. Masukkan rempah sup soto mengikut sukatan air masing2. Kalau buat banyak, lebihkan sedikit rempah tu.
3. Masukkan juga kiub ayam, dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan sehingga mendidihh
4. Setelah mendidih dan carrot juga telah empuk, boleh tutupkan api dan taburkan daun sup tadi.

Untuk Cili/Sambal Kicap..

Cili Mesin
Cili Api
Perahan limau kasturi/lemon
Garam
Gula merah
Kicap Pekat
*Kisar kesemua bahan diatas*


Untuk menghidang..
Nasi impit dipotong dadu seperti biasa. Taburkan ayam yg dicarikkan tadi.
Taburkan juga sohon goreng dan Hidanglah bersama sup soto tadi panas2.
Jika anda nak pedas, boleh bubuh cili kicap mengikut tahap kepedasan masing2.
Sedap juga dimakan bersama Pegedel Daging. Untuk resipi pegedel, sila click link ini --> Pegedel Daging


Siaplah untuk dihidang dan dimakan...
Selamat Mencuba...


July 17, 2013

Puding Caramel

Ianya dikenali juga sebagai Puding Gula Hangus. Dah lama gila x buat puding ni. Macam biasala.. bila masuk bulan puasa baru laa tergedik2 nk buat sendiri kan. Hehehe..

Jom try..!!



Bahan-bahannya ialah..

1 cawan Gula putih - untuk gula hangus
3 sb gula putih - untuk puding
5 biji telur
400ml susu segar / susu cair
2 sk Esen Vanila

Cara-cara menyediakannya..

(Untuk Gula Hangus - Topping)
1. Panaskan periuk yg x melekat dan masukkan gula.
2. Kacau hingga gula berubah ke warna keperangan. Macam ala2 hangus tu.
3. Setelah itu tutup api dan terus masukkan gula hangus tadi ke dalam loyang.
4. Biarkan seketika hingga sejuk.

(Untuk puding)
1. Pukul telur bersama susu esen vanila dan gula hingga sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang tadi.

Setelah itu panas kukus puding tersebut dalam 30-45 minit.
Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA..!!!


Kebab Daging Black Pepper

Untuk menu berbuka hari  ni aku dok teringin kebab yg sedap.. Dok menggali gak la resipi from website and ask around from kengkawan mana yg penah buat kebab. Macam2 gak infos dapat dari diorang. End up aku buat sendiri cara aku. Just take the ideas here and there jer la..

So, here the recipes. Cepat senang and mudah untuk disediakan. Cubalaa... :)

Kebab Daging : Pita Style


(Sukatan dibawah untuk 4-6 org makan)
Bahan-bahanya ialah..

Sebungkus Daging cincang (sy pakai jenama Ramlee)
2 biji Bawang besar - potong dadu
5 ulas Bawang putih - Cincang lumat
3 sb Serbuk lada hitam - ikut tahap kepedasan masing2
1/2 biji lada benggali hijau & merah - potong dadu
3 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
Garam secukup rasa
2 sb rempah sup
Sedikit olive oil
Sedikit butter - untuk grill

Daun salad
Cili Sos
Mayonis
Roti Pita / Paratha

Cara-cara menyediakannya..
1. Basuh daging cincang dan toskan hingga kering.
2. Gaulkan kesemua bahan diatas bersama daging hingga sebati dan perap kan untuk beberapa jam.

Ini bahan2 setelah digaul rata dan sedia untuk diperap.

3. Setelah diperap, panaskan pan/kuali leper dengan sapukan sedikit butter dan grill adunan tadi sedikit demi sedikit. Biarkan ia dibakar hingga daging garing.
4. Selepas bahan telah di masak ala grill, boleh sediakan dengan apa2 jenis roti/wrapper ikut kesukaan masing2.
5. Saya memilih menghidangkan menggunakan roti pita, roti wholemeal dan roti paratha. (Bakar sedikit roti tersebut dengan butter supaya dia lembut).
6. Untuk roti pita, kerat kepada 2 bahagian, dan masukkan salad dan daging kebab tadi di celah poketnya dan lerakkan cili sos dan mayonis diatas. Boleh tambahkan hirisan tomato, kobis atau sayuran lain jika anda suka.
7. Untuk roti paratha - saya sediakan secara wrap. Bakar dulu paratha bersama sedikit butter, kemudian boleh letakkan bahan tadi dan balut.

Kebab Daging : Wrap Style

Siap untuk dihidang dan dimakan..!!!!

SELAMAT MENCUBA...!!!!



June 26, 2013

Black Pepper Meat Ball with Mashed Potato

Haa.. tudiaa.. lama sungguh I olls x update blog resipi yg dah berkurun nih.. Almaklum laa, byk sgt benda jadi.. So ada try resipi pun x sempat nk share.. So kali ni mood sudah sampai.. Mari kita cuba resipi simple nih untuk org yg tingin nk makan and buat sendiri meat ball kat rumah..



Bahan-bahannya :-

Meatball - saya pakai brand Ramlee
Butter
Fries / Sosej
Ubi kentang putih
Fresh milk
Serbuk lada hitam (kasar dan halus)
Bawang putih & merah - dicincang halus
Sos Tiram
Kicap pekat
Kiub ayam
Tepung jagung - bancuh dgn air panas
Olive oil
Garam
Gula


Cara-cara :-
1. Kukus dulu meat ball. Bole sapu sedikit butter pada meat ball ketika kukus.
2. Kupas ubi kentang, basuh bersih dan rebuskan. (Untuk jimatkan masa, masa rebus ubi, letak la meatball tu kat atas mcm kukus tu. 2 in 1 punya kerja)
3. Sambil nk menunggu ubi empuk, boleh la buat kuah black pepper.

Kuah black pepper..
1. Panaskan sedikit olive oil, kemudian tumiskan bawang yg telah dicincang tadi.
2. Setelah naik bau, masukkan lada hitam yg telah ditumbuk kasar hingga bau lada hitam tadi dah naik.
3. Selepas itu, masukkan air biasa sebanyak 2-3 cawan bersama dgn sos tiram dan kicap pekat.
4. Masukkan juga kiub ayam. Bergantung byk mana kuah yg korang nk buat. Selalunya guna dalm 2-3 kiub kecik tu. Kalau nk buat banyak, boleh lebihkan.
5. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih sedikit dan kemudian boleh masukkan bancuhan tepung jagung tadi untuk pekatkan kuah.
6. Boleh masukkan juga serbuk lada sulah/lada hitam yg halus untuk menambah perisa dan garam & gula secukup rasa.
7. Kacau hingga kuah pekat. Bagi sesiapa yg nak extra pedas lada hitam tu, boleh masukkan lagi serbuk lada hitam yg kasar tadi untuk menambah rasa lada hitam tu.

Mash Potato..
1. Setelah ubi kentang yg direbus tadi empuk, toskan dan terus lenyekkan ubi tadi sewaktu tengah panas sebab masa tu ubi tu lembut. Lenyek ubi gunakan hand mixer. Kalau x de boleh blend atau tumbuk jer untuk bagi ubi kentang tu betol2 halus dan tak berketul.
2. Setelah ubi dah hancur gaulkan bersama fresh milk sedikit demi sedikit. Jangan curah banyak2 plak. Ikutlah banyak mana ubi yg korang buat yer.
3. Masukkan juga sedikit garam dan serbuk lada sulah.
4. Gaul hingga sebati dan siap...

Akhir sekali.. 
1. Goreng fries macam biasa.
2. Goreng meat ball yg telah dikukus tadi dengan butter. Tak perlu goreng deep fried. Just buat ala2 grill style hingga meat ball garing.
3. Kalau anda guna sosej, boleh goreng dgn butter sama dengan meat ball.

Telah selesai semuam hidanglah meat ball tadi bersama mash potato dan fries/sosej. Taburkan kuah black pepper tadi di atas. Siap untuk dihidang dan dimakan..!!!


SELAMAT MENCUBA..!!!!


July 25, 2012

Kuih Buah Melaka



Bahan-bahannya ialah...

Tepung pulut
Air pandan
Garam
Gula Kabung - potong dadu2 kecil.
Kelapa parut - amik bahagian putih (seeloknya kelapa ni dikukus dulu untuk tahan lama)

Cara-cara membuatnya..

1. Gaul tepung pulut bersama air pandan dan sedikit garam. Cara dapatkan air pandan nih. kalau ada byk daun pandan, ambik daun ni, potong kecik2 blender dgn air, then tapiskan. Kalau x ada, amik pencelup.pewarna hijau pun boleh.
2. Gaul semua hingga tepung menjadi doh.
3. Buat bulat, dan letakkan gula kabung yg dah dipotong dadu2 kecil didalam.
4. Dah siap buat bulat2, panaskan air untuk merebus.
5. Bila air dah mendidih, boleh masukkan buah melaka yg dah diuli bulat2 tadi. Tunggu hinnga ia timbul, baru diangkat dan toskan sekejap.
6. Kemudian golek2 kan dia atas kelapa yg dah dikukus tadi.
7. Siap dihidang..!!

SELAMAT MENCUBA..!!