December 17, 2008

Popiah Daging

Hehehe.. last week dah buat pegedel, daging korban aku masih byk. Jadi, dari aku biarkan keras je dalam fridge tu.. Aku buat popiah daging. Saje je.. buat2 minum ptg...hehehe... :)

Bahan-bahannya ialah...

Kulit popiah
Daging cincang/blander
MixVege
Bawah merah (potong dadu)
Sedikit garam
Sedikit Rempah kari daging
Daun sup (dicincang halus)
Cili boh (cabai mesin)

Cara-cara membuatnya...

(Untuk Inti)
1. Tumis bawang yg dipotong dadu tadi hingga naik bau.
2. Masukkan sedikit cili mesin ikut citarasa. Sapa yg suka pedas, letaklah lbh sikit.
3. Bila bahan tumisan dah sedikit garing, masukkan daging cincang tadi. Gaul sebati dan biarkan daging masak dan empuk.
4. Masukkan mixvege ikut sukatan daging tadi. Kalau boleh biar daging lbh byk dr mixvege. Nanti berair.. susah nk bungkus.. hehee..
5. Masukkan rempah, garam dan daun sup. Gaul hingga sebati sampai ramuan betol2 masak dan biarkan dia sedikit kering.
6. Siap diangkat dan biarkan dia sejuk.

Jadi bila ramuan dah disejukkan, bungkus laa dengan kulit popiah tu. Siapa yg suka besar, belilaa kulit yg besar sikit, leh jadi mini murtabak. Kalau x buat mini popiah jer.. heheh..

Lepas dah bungkus.. goreng laa.. apa lagi...!!! Kalau boleh jgn pakai minyak byk masa goreng, nanti dia serap minyak. Sebab intinnya tu kan dah bertumis.. Kurangkan minyak dalam masakan supaya sihat... Hahahaha...

SELAMAT MENCUBA SEMUA....!!!!!

No comments: