January 21, 2009

Cucor & Kuah Kacang


Bahan-bahanya ialah....
Tepung gandum
Bawang merah - potong dadu
Ubi kentang - potong dadu
Kucai
Carrot - dihiris nipis/diparut
Garam
Kunyit
Air

Cara-cara membuatnya :-
1. Masukkan bawang merah, ubi kentang, kucai, carrot yg dah dipotong tu semua dalam satu bekas besar.
2. Masukkan tepung, garam dan kunyit mengikut sukatan sendiri.
3. Masukkan air sejuk(dari peti sejuk), sedikit demi sedikit. Kenapa air sejuk? supaya cucur lepas digoreng ianya rangup... :)
4. Kacau hingga sebati dan tutup. Biarkan lama sedikit. Dalam 1 jam mcm gitu. Lagi dia lama, lagi dia lembut and sedap bila digoreng nanti.
5. Lepas tu goreng la... dan boleh dimakan....

Sesetengah org suka makan cucur ni dgn cili sos jer. Tapi aku selalu buat kuah kacang sikit untuk cicah. Menambahkan selera..hehehe.. Ni resipi kuah kacang simple aku....


Bahan-bahannya ialah....
Kacang tumbuk
Cili mesin
Bawang Putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Air asam
Gula putih&merah
Garam

Cara-cara membuatnya :-
1. Tumis (bwg merah, putih, halia) bahan2 yg ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan biar hingga garing. Juga masukkan sedikit gula putih, ghula merah dan garam secukup rasa.
3. Masukkan air asam dan kacang tumbuk tadi.
4. Kacau hingga sebati dan sedikit pekat.
5. Siap dihidang.... :)

p/s - kalau sesapa yg ada serai kat rumah, leh ketuk je serai tu masukkan masa tumis. Bagi lagi sedap.

No comments: