Bahan-bahannya ialah.....
Carrot
Putik Jagung
Kacang panjang
Bunga kobis
Lada benggala
Ayam - potong kecik2 utk rencah
Sos Tiram
Sos Cili
Cili Mesin
Garam+Gula
Daun Limau Purut
Serai
Bawang Merah (potong bulat)
Bawang Merah+Putih (ditumbuk)
Cara-cara Membuatnya :-
1. Tumiskan bwg merah+putih yg dah ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin. (ikut thp kepedasan masing2 la yer)
3. Bila cili dah garing2 sikit, masukkan ayam. Biarkan hingga ayam tu separa masak.
4. Masukkan garam+gula.
5. Masukkan sos tiram and sos cili sikit...
6. Basuh n koyakkan daun limau purut n masukkan. (kenapa koyak? supaya naik bau)
7. Pastu masukkan semua sayur2 tadi n masukkan air sedikit.
8. Biarkan sayur2 tu sumer masak n empuk. Lebih elok ditutup sekejap. Supaya sayur cepat masak.
9. Kalau sapa yg nk pedas lagi, masukkan cili padi yg dah diketuk dalam 3-4 biji. Ikut selera masing2 gak la yer.
10. Lepas dah agak2 air tu sedikit kering, sayur2 pun dah empuk, tutupkan api dan masukkan bawang merah yg dipotong bulat tadi and gaul2kan.
11. Siap dimasak.... dan hidangkan... :)
Kalau makan dgn tomyam campur lagi sedap..ffuuhh....!!!! Selamat Mencuba...!!!
1 comment:
saLam...
akak...
sy ne xrety msk...
tp ttbe jewk dmsukkan u ptndgan mmsk u stu pr0gram kt sk0la sy...
tkjut ugk sy dbuatnye...
sy ingt nk msk syur paprik ne ajelaa,,,
tp lau nk +kn telur dLm menu ne xpew xkak?...
bt scramble...
(+_+)
Post a Comment