January 30, 2009

Asam Pedas - Ikan Pari



Haaaa... ni salah satu resipi favorite aku jugak. Kalau aku buat asam pedas ni, laju jer aku menghirup kuahnyer mcm minum sup... Hehehe... Ni aku bagi resipi asam pedas ikan pari. Actually banyak ikan lain yg sedap buat asam pedas ni. Ikan kembung pun boleh. But yg paling lazat ikan pari la.. Here we go....

Bahan-bahannya:-
Ikan Pari
Bendi
Cili Mesin
Bawang Merah & Putih (ditumbuk)
Sedikit Belacan (tumbuk sekali ngan bawang)
Garam+Gula
Sedikit kunyit
Air Asam
Serai - diketuk
Bunga Kantan - hiris nipis

Cara-cara Membuatnya:-
1. Tumiskan bawang merah+putih yg telah ditumbuk bersama belacan tadi hingga naik bau. Masukkan jugak serai yg dah diketuk tuh.
2. Masukkan cili mesin (ikut tahap kepedasan masing2).
3. Masukkan garam+gula and sedikit kunyit. Kacau hingga sebati hinga cili tu garing.
4. Bila dah garing, baru jatuhkan air asam dan ikan pari.
5. Biar ianya masak hingga separa mendidih, pastu masukkan bendi.
6. Akhir sekali bila dah masak, tutup api and masukkan bunga kantan yg dihiris nipis. Supaya bau nyer harum.... :)

Siap...!!! And boleh makan...!!!!

No comments: