August 27, 2009

Mee Sanggul Hailam (Gravy)

Semalam d0k jalan2 jumpa org jual mee sanggul buatan org Melayu n halal. So, saja la try beli nk cuba rasa. So aku pun buat la masak hailam ala2 gravy. Tapi sorry la sesangat2, sebab x sempat nak amik gambar. Buka puasa jer terus bedal.. hahaha... lapor punya pasal... :P

Bahan-bahannya ialah...
3 gulung mee sanggul
ayam
carrot
bunga kobis
2 biji telur
bawang putih
bawang merah
cili mesin
sos cili
sos tiram
Air
Garam

Cara-cara membuatnya....
1. Rebus mee sanggul. Tp jgn terlalu lama. Cukup sekadar mee tu lembut. Angkat dan toskan kemudian bilas dengan air sejuk supaya lendir pada mee tu hilang.
2. Tumbuk bawang putih n bawang merah dan tumiskan. Setelah naik bau, masukkan cili mesin. Biarkan hingga sedikit garing.
3. Masukkan ayam, carrot dan bunga kobis. Masukkan juga sos cili, sos tiram dan sedikit garam. Gaul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan air. Biarkan hingga air tu mendidih dan masukkan mee sanggul yg tlh direbus tadi.
5. Pastu pecahkan telur dan hancurkan supaya kuah tu pekat.
6. Sesapa yg nk lebih pedas, ketuk cili padi and masukkan je sekali.
7. Siap dihidang. Kene terus makan ni, x leh simpan2, sebab kuah dia meresap.. nanti kembang x sedap.. Makan panas2... Fuuhh.... lazatnyer.. hehehe..

Selamat Mencuba....

No comments: