September 4, 2010

Ketam Goreng Bercili


 Bahan-bahannya ialah...
Ketam
Bawang Merah - potong bulat
Bawang Putih - dicincang halus
Cili boh/mesin
Sos Cili
Lemon
Garam
Gula
Sedikit Minyak

Cara Membuatnya...
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
2. Masukkan cili boh/mesin. Kacau dan biarkan sehingga cabai garing.
3. Masukkan sos cili, garam, gula dan ketam. Gaul hingga sebati. Gula tu boleh letak lebih sikit untuk naturalize kan rasa pedas cili boh tadi.
4. Kemudian, perah buah lemon. Amik jus secukup rasa. Cukup setakat ada rasa sedikit masam.
5. Akhir sekali, masukkan bawang besar yg dipotong bulat tadi sebagai hiasan.
6. Gaul sebati, dan pastikan ketam dah cukup masak.
7. Siap dihidang....

SELAMAT MENCUBA...!!!

No comments: