August 19, 2011

Dry Pan Mee/Speghetti


Actually Dry Pan Mee is one of my fav food jugak la. So, cari punya cari resipi di internet. akhirnya berjumpa jugak. Hehe.. So, aku pun cuba la resipi tapi dengan olahan aku sendiri la. Tak la ikut sebijik2. Cuma, masa aku nk try masak semalam, x jumpa Pan Mee yg halal. So, aku replace dgn spaghetti. Actually lagi bagus replace dgn Fettuccine, cox Fettuccine ni bentuk dia sebijik mcm Pan mee tu.. heheh.. Ok.. here is the recipe.. Cuba laa... ;) 

Gambar ni x de beberapa bahan, sebab dah selamat di-NGAP olehku, terlupa nk amik gambar dulu the whole ingredient. Hehehe...

Bahan-bahannya ialah...

Bawang putih & merah - ditumbuk
Kicap Pekat
Sos tiram
Sos Cili
Cuka
Cili Mesin
Garam 
Ayam
Fish ball
Fish cake
Bawang goreng
Daun Sup
Ikan bilis - digoreng garing2
Sawi

Cara-cara membuatnya..

1. Rebuskan ayam. Setelah ayam siap direbus, sejukkan dan carik2 kan ayam tadi. (Simpan sedikit air rebusan ayam)
2. Rebus juga fishball and fish cake, sebelahkan.
3. Ikan bilis digoreng hingga garing dan rangup.
4. Celur sedikit sawi - bagi sesiapa yg suka sayur. Kemudian ketepikan.
5. Rebus spaghetti / fettuccine / pan mee. Ketepikan.

(Untuk gravy)
1. Tumiskan bawang putih & bwg merah yg tlh ditumbuk bersama sedikit cili mesin. *Ikutlaa kalau nk pedas, letak lbh sikit.
2. Setelah cili garing, masukkan garam secukup rasa bersama sedikit sos tiram dan sos cili dan juga kicap pekat. 
3. Juga masukkan sedikit cuka.
4. Kemudian tuangkan sedikit air rebusan ayam, mengikut sukatan sendiri nak banyak mana. Kacau dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung, untuk bagi kuah pekat, kacau hingga kuah telah pekat. Taburkan sedikit serbuk lada hitam.

Hidanglah mee tadi bersama kuah gravy dan taburkan ayam yg dicarik tadi, fishball, ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun sup. 

Siap Dihidang & Makan...!!
SELAMAT MENCUBA..

No comments: