May 12, 2008

Rendang...

Haaa... ok.. Ni antara koleksi resipi rendang aku. Try ler... Rendang Tok ni mmg antara yg paling ngetop biler time kenduri kahwin. Asal nyer org Perak ler yg terror masak rendang Tok ni. Tapi nowadays semua negeri pun dah pandai buat rendang tok. Cuma yg pakar je boleh menilai rendang tok mana yg lebih sedap. Mak aku terror bab2 rasa ni. Hihi....




Rendang Daging Tok

Bahan-Bahan:
250 ml minyak masak
3 kuntum bunga lawang
50 gm serbuk jintan manis
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit
3 kg daging
500 ml santan
100 gm kerisik
Sedikit garam dan gula

Bahan-bahan dikisar:

5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
10 tangkai cili kering
100 gm buah keras

Cara Memasak:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, bunga lawang dan serbuk jintan manis.
Biar hingga garing. Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak.
Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar.
Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut.
Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati.



******************************************


Rendang Ayam

Bahan-Bahan:
½ kg ayam
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
1 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
Garam secukup rasa
3 camca besar kerisik
1 camca kecil gula
Sedikit asam jawa
Minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering, digiling
8 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih, digiling
5 biji buah keras, digiling
3 camca kecil ketumbar biji, digiling
1 camca kecil jintan manis, digiling
2 batang serai, digiling
1 sm halia, digiling
1 sm lengkuas, digiling
3 sm kulit kayu manis, ditumis
3 biji buah pelaga, ditumis
3 kuntum bunga lawang, digiling

Cara Memasak:

Ayam dipotong sesuka hati, perap sebentar bahan giling bersama ayam.
Panaskan minyak, tumis bahan penumis kemudian masukkan ayam.
Gaul rata sehingga benar2 sebari, garing dan naik bau.
Setelah itu masukkan santan dan biarkan ia mendidih buat seketika.
Masukkan daun kunyit, kerisik, air asam dan garam.
Biarkan dia menggeleggak seketika baru diangkat.

*** Rendang ayam ni pun korang boleh makan dengan nasi impit ker, mkn dgnnasi ker, ketupat ker, dgn roti pun bole... hehehe.... ***

No comments: