September 12, 2009

Black Pepper Chicken Chop

This is the recipe that I've modified a bit. Saja jer nak cuba2, but I just done it with my own version la. So, cuba2 la yer. Senang jer buatnyer. Sedaapp..... :)



Bahan-bahannya ialah....
Ayam (kerat 6) - ikutlah untuk hidangan brpa org. 1 kerat, 1 hidang
Bawang Putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Sos cili
Sos Tiram
Serbuk Lada hitam
Olive Oil
Garam
Gula

Cara-cara membuatnya...
1. Cuci ayam sebersihnya dan toskan.
2. Masukkan bawang dan halia yg dah ditumbuk tadi ke dalam bekas ayam bersama dengan sos cili, sos tiram, olive oil dan sedikit garam dan gula.
3. Gaul hingga sebati dan perapkan semalaman..
4. Esoknya, boleh terus dibakar dengan api pelahan dan sedikit minyak zaitun.
5. Alih2kan ayam. Masak lebih kurang 15-25min. Biar lama sikit pun x per, supaya bahagian dalam ayam betul2 masak.
6. Setelah ayam siap dihidang, baki sos perapan tadi tu boleh dibuat black pepper sos.
7. Masukkan lebihan perapan tadi ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air kalau nk sos lebih.
8. Masukkan sedikit garam, dan tambahkan lagi lada hitam yg ditumbuk. Biar kasar sikit pun x pe, supaya terasa pedas lada tu sikit.
9. Kemudiankan letakkan sedikit tepung supaya kuah menjadi sedikit pekat.
10. Kemudian kuah black pepper td dituangkan di atas ayam yg dah dibakar tadi.
11. Siap dihidang...
12. Untuk hidangan sampingan boleh la goreng french fries dan buat laa coeslow sikit. Ikut selera masing2 la yer...

Selamat Mencuba... :)

No comments: