Bahan-bahannya ialah....
Udang
Mee
Cili Mesin
Sos Tomato
Sos Cili
Fish Ball
Taugeh
Bawang putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk
Garam
Gula
Air
Telur
Cara-cara membuatnya....
1. Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau.
2. Masukkan cili mesin mengikut tahap kepedasan yg anda suka. Biarkan ia garing sekejap.
3. Masukkan sos cili dan sos tomato beserta garam dan gula. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan udang dan air. Biarkan hingga mendidih.
5. Setelah mendidih, masukkan taugeh, fish ball dan telur.
6. Hancurkan telur tu supaya kuah nampak lebih pekat.
7. Akhir sekali baru jatuhkan Mee. Setelah mee dimasukkan, gaul hingga sebati selama lebih kurang 3-5 min jer. Pastu terus tutup api.
8. Terus dihidang dan makan ketika masih panas. Kalau boleh jgn lambat hidang, tkot kuah mee tu akan meresap n mee kembang... ;)
Tips :- Kalau rasa nk hidang lambat atau nak buat untuk open house ker, masak kuah asing. Mee tu celur kemudian. So lewat makan pun x pe...
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment