February 13, 2009

Laksa

Ni aku tulis resipi laksa aku khas buat Puan Mimi... Hehehehe.... Cuba tau..


Bahan-bahannya ialah...
(Bahan untuk kuah laksa)
Ikan kembung/ikan sadin
Cili mesin
Belacan
Bunga Kantan
Daun Kesum
Asam keping
Garam

(Bahan2 untuk makan bersama)
(Semuanya dihiris nipis)
Telur Rebus
Salad
Timun
Cili Padi
Asam Limau
Bawang
Petis - otak udang

Cara-cara Membuatnya :-

1. Rebus ikan. Bila dah siap rebus, amik isinya sahaja. Bahagian pala ikan kalau nak boleh blander sekali, kalau x, cukup laa isinya sahaja.
2. Tapis air rebusan ikan tu tadi supaya x de tulang. Gunakan air rebusan ikan tu untuk buat kuah laksanya la.
3. Rebus je semua bahan sekali. Air rebusan ikan, kalau x cukup tambah la air biasa. Pastu masukkan isi ikan yg dah diasingkan tadi dan masukkan asam keping.
4. Masukkan cili mesin, ikut la tahap kepedasan masing2.
5. Masukkan sedikit belacan dan garam secukup rasa.
6. Biar hingga mendidih, baru masukkan bunga kantan yg dihiris tadi bersama daun kesum.
7. Lepas tu celur la laksa dengan air panas.
8. Siap dihidang... boleh makan...

Selamat Mencuba yer Mimi.. Kalau jadi nanti pos kat aku semangkok... Hehehe...

No comments: