February 11, 2009

Tom Yam



Sebelum ni aku pernah post resipi tom yam thailand dari akaq iparku... So, hari ni aku masak tom yam jugak, tapi ni resipi aku sendiri. Actually ni tomyam biasa je. Boleh dikatakan tom yam kung jugak la. Hehehe.. Tapi tomyam ni kekira 2 in 1 la. Sebab, ianya boleh dimakan dgn nasi ataupun dgn mee/bihun/kuetiaw. Sebab rasanya x heavy sgt mcm tomyam thailand tuh. Aku masak ni pun untuk aku makan dgn mee. So, kalau sesapa nak try... siler...siler... :)

Bahan-bahannya ialah....
3 batang serai - diketuk
Cili padi - diketuk
Ayam
Udang
Carrot
Bunga kobis
Putik jagung
Cendawan
Tomato
Bawang besar - potong bulat
Daun limau purut
Paste tomyam - thailand punya yg ada Halal tau..!! (botol purple)
Sedikit kiub ikan bilis
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
Air

Cara-cara membuatnya :-
1. Masukkan air dan biar separa didih, kemudian masukkan ayam, udang, kiub ikan bilis, cili padi dan tomyam paste.
2. Kacau dan biarkan hingga mendidih.
3. Lepas tu masukkan daun limau purut. Koyakkan sikit daun tu dulu supya naik bau.
4. Jatuhkan sayur2 tadi; carrot, bunga kobis and putik jagung. Biar hingga sayur2 tu empuk.
5. Bila dah mendidih dan sayur pun dah empuk, baru masukkan sedikit garam & sedikit sos tiram and jatuhkan pulak cendawan dan bawang potong tadi. Sos tiram tu jgn byk la, kalau masak untuk 3-4 org makan, letak dalam satu setengah sudu besar je. Ia bertujuan untuk pekat dan menambahkan rasa, instead of korang guna pak aji tu kan... :)
6. Biarkan sekejap dan lepas tu tutup api, and masukkan tomato tadi.
7. Kalau nak makan bersama mee, celur la mee, bihun ataupun kuetiaw.
8. Siap dihidang... and makan...!!!!

Have Fun on Your Cooking..!!!!!

No comments: