August 12, 2010

Kuetiaw KungFu TomYam

Ha ni resipi aku sendiri2 reka. Tak sangka menjadi dan sedaaapppp.. hehehe.. puji diri sendiri plak... :)
Actually sy ni minat makan kuetiaw kungfu. Tp kuetiaw kungfu yg biasa tu kuahnya putih, mcm ala2 sup sayur pekat tu kan.. So, sy nk saja la nk buat kelainan sikit. Plus, saya plak suka makan pedas.. So, saya olah sikit resipi ni jadi Kuetiaw KungFu berkuahkan tomyam.. Cuba la yer... :)



Bahan-bahannya ialah....
Kuetiaw
Isi ayam dipotong dadu
Udang - kupas kulit
Bawang putih - ditumbuk
Bawang merah - potong bulat
Carot
Sosage (optional)
Telur - dipukul
Sos Tiram
Kicap
Daun Sup
Tomato
Bawang Goreng

Cara-cara membuatnya...
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan kuetiaw yg telah dicuci bersih, dan tuangkan kicap dan sedikit sos tiram.
3. Gaul hingga sebati hingga masak.
4. Bila kuetiaw dah agak masak, rapatkan, dan masukkan separuh telur yg telah dipukul tadi. Lebih telur lagi sedap.
5. Biarkan seketika hingga telur nmpk separa garing, dan alihkan kuetiaw ke sebelah lagi satu. Masukkan separuh lagi telur tadi dan biarkan hingga ia garing.
6. Siap.

Untuk supnya pulak..
1. Rebus air hingga separuh mendidih, masukkan tomyam paste.
2. Masukkan ayam, udang, sosage dan carot tadi.
3. Biarkan hingga mendidih dan bahan betul2 masak.
4. Akhir sekali, jatuhkan bawang yg dipotong bulat tadi.
5. Siapa yg suka pedas, ketuk la cili api dan masukkan sekali..

Tuangkan kuah tomyam tadi keatas kuetiaw yg disakut telur tadi... Taburkan tomato yg dihiris nipis, bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan.
Siap dihidang untuk dimakan...

SELAMAT MENCUBA..!!!

No comments: