August 25, 2010

Ikan Siakap 3 Rasa

Hari ni berjalan2 di pasar Batu Lancang dgn ibu mertuaku.. Hehe.. Jalan punya jalan, jumpa siakap yg diorang jual pakai ekor plak. x pakai timbang.. murah lak tu.. Besar ni punya siakap sekor RM12 jer.. mcm x caya.. Aku tgk mmg fresh.. so, kitorang pun beli laa.. Terus terpikir nk buat siakap 3rasa. So here the recipes...


Bahan-bahannya ialah...
Ikan siakap
Garam
Kunyit

(Kuah)
Carrot - potong dadu
Putik Jagung
Bunga kobis
Nenas
Timun
Cili mesin/boh
Sos Tiram
Sos Tomato/tomato puri
Sedikit garam

(Untuk hiasan)
Salad
Tomato
Daun Sup

Cara-caranya...
1. Lumur ikan siakap dgn garam kunyit dan goreng (deep fry). Sedikit petua, bila goreng ikan yg besar2, letak la sedikit asam keping, supaya ikan x melekat di kuali.
2. Untuk kuah pulak.... Panaskan minyak dan tumiskan cili mesin/boh tadi hingga sedikit garing.
3. Masukkan sos tomato/tomato puri, sos tiram dan masukkan kesemua sayur tadi.
4. Masukkan sedikit air dan garam dan kacau. Biarkan seketika hingga carrot empuk.
5. Tutup api, dan taburkan timun... Siap..

Untuk hidangan...
Letakkan salad, kemudian ikan siakap yg digoreng tadi.. dan taburkan kuah diatas.
Taburkan tomato yg dipotong dadu dan daun sup.

Siap untuk dihidang... Nyum..Nyum...!!!!

No comments: